Su pieno vartojimu susijusios problemos

1. Osteoporozė

Su pienu susijusios problemos

Pienas dažnai reklamuojamas kaip produktas, padedantis išvengti osteoporozės, tačiau klinikiniai tyrimai rodo visai ką kita. Buvo atliktas tyrimas, kuriame 12 metų buvo sekama 75000 moterų būklė, išvados: didesnis pieno kiekis mityboje visiškai neapsaugo nuo kaulų trapumo ir lūžių rizikos, nes kalcio, esančio karvės piene, mūsų organizmas nepasisavina (The Harvard Nurses Health Study, An Australian Study). Taigi šūkis - „Pienas – grynas kalcio šaltinis” – tėra dar vienas komercinis triukas. Osteoporozės riziką galite sumažinti nenaudodami gyvūninės kilmės proteinų, vengdami natrio, valgydami vaisius, daržoves, sportuodami. Kalcio yra - riešutuose, sėklose, pupelėse, žirniuose, žaliosiose lapinėse daržovėse, figose ir kt.

2. Širdies ir kraujagyslių ligos

Pieno produktai (sūris, ledai, pienas, sviestas, jogurtas) yra cholesterolio ir riebalų šaltiniai. Per didelis jų kiekis mityboje sukelia įvairias ligas, todėl geriau rinktis augalinės kilmės riebalus. Vegetarinė mityba, kurioje nėra pieno produktų, suderinta su pratimais, nerūkymu, streso vengimu gali ne tik apsaugoti nuo širdies ligų, bet ir padėti jas įveikti. Pieno pramonė siūlo vartotojams ir „dietinių”, neriebių produktų, tačiau tai nereiškia kad jie yra sveiki, apie tai skaitykite žemiau.

3. Vėžys

Kai kurie vėžio atvejai, pavyzdžiui kiaušidžių vėžys, manoma, yra susiję su pieno produktų vartojimu. Pieno cukrus mūsų organizme skyla į galaktozę. Galaktozė yra skaidoma fermentų. Kai pieno produktų suvartojama daugiau, nei fermentai geba suskaidyti galaktozės, ji pradeda kauptis kraujyje ir gali sukelti vėžį.

Krūties ir prostatos vėžys kartais taip pat siejamas su pieno produktų vartojimu, iš dalies dėl to, kad padidina į insuliną panašus augimo faktoriaus (IGF-I) kiekį. IGF-I randama karvės piene ir padidintą kiekį kraujyje tų žmonių, kurie pastoviai vartoja pieno produktus. Karvės piene randamos ir kitos medžiagos, sąlygojančios IGF-I kiekio padidėjimą. Naujausi tyrimai parodė, kad vyrai turintys daug IGF-I, turi keturis kartus didesnę riziką susirgti prostatos vėžiu nei tie, kurių IGF-I žemas.

4. Diabetas

Nuo insulino priklausomas arba I tipo (vaikų) diabetas yra siejamas su pieno produktų vartojimu. Įvairiose šalyse atliktas epidemiologinės studijos rodo stiprią sąsają tarp pieno produktų ir I tipo diabeto, manoma, kad pieno proteinai sukelia auto-imuninę reakciją, kuri, manoma, sunaikina insuliną gaminančias ląsteles kasoje.

5. Laktozės (pieno cukraus) netoleravimas

Laktozės netoleruoja daugelio žmonių organizmai (pavyzdžiui: 95% Amerikos azijiečių, 74% Amerikos čiabuvių (indėnų), 70% Amerikos afrikiečių, 53% Amerikos meksikiečių ir 15% kaukaziečių). Virškinimo sutrikimai, viduriavimai, dujų kaupimas ir kiti simptomai pasireiškia dėl fermentų, skaidančių pieno cukraus (laktozę), trūkumo. Nekreipdami dėmesio į šiuos požymius, žmonės, geriantys pieną, rizikuoja susirgti rimtomis ligomis.

6. Vitaminas D

Pienas nėra patikimas kokybiško vitamino D šaltinis. Atliekant tyrimus, kai kuriuose pieno mėginiuose vitamino D kiekis 500 kartų viršijo normą, o kai kuriuose – vitamino D nerasta išvis. Per didelis vitamino D kiekis gali būti nuodingas, sąlygoti kalcio pertekliaus atsiradimą kraujyje ir šlapime, kalcio nuosėdų susidarymą minkštuosiuose audiniuose, padidinti aliuminio ar kitų sunkiųjų metalų absorbciją organizme.

7. Teršalai

Pieno pramonėje įvairūs hormonai yra naudojami tam, kad padidintų karvių našumą. Kadangi karvės pagamina tokius pieno kiekius, kokio natūraliomis sąlygomis niekada nepavyktų, mastitai, pieno liaukų uždegimai fermose yra kasdienybė. Gydymui naudojami stiprūs antibiotikai, jų randama piene bei iš jo gaminamuose produktuose. Taip pat pasitaiko hormonų, pesticidų ir kitų cheminių medžiagų. Pieno pramonėje naudojamos didelės talpos pieno surinkimui,o joms dezinfekuoti naudojamos stiprios rūgštys, šarmai ar chloras. Tai labai toksiškos medžiagos ir dalis jų neišvengiamai patenka į galutinius pieno gaminius.