Kaip virti grūdus ir ankštinius

Kaip virti kruopas bei grūdus?

Prieš verdant, kruopas bei grūdus reikėtų perskalauti. Tada suberti į vandenį ir virti ant mažos ugnies tol, kol vanduo beveik susigers - galima pradėti žvilgčioti likus penketui minučių iki numanomo laiko. Nuimkite nuo ugnies, leiskite pastovėti.

Kai kurie grūdai (kynva, burnotis) bus gardesni ir mažiau lipnūs (soros, burnotis), jei prieš virdami juos kelias minutes pakepinsite sausoje keptuvėje ar su trupučiu aliejaus.

Jei norite, kad grūdai išvirtų dvigubai greičiau, pamirkykite juos pernakt.

Kai kurias kruopas (pvz., avižas) galima ruošti ir taip: užpilame vandeniu, paverdame penketą minučių ir paliekame brinkti pernakt.

Grūdai (1 stiklinė)
Vanduo
Virimo laikas
Grikiai 2 st. 15 - 20 min.
Soros 2 1/2 - 3 st. 18 - 25 min
Bolivinė balanda (kynva) 2 st. 12 - 15 min.
Burnotis (amarantas) 2 1/2 - 3 st. 20 - 25 min.
Rudieji ryžiai 2 st. 35 - 50 min.
Ryžiai 2 st. 15 - 20 min.
Kviečiai 3 st. 55 - 70 min.
Kukurūzai (maltos kruopos) 4 1/2 st. 20 - 25 min.
Avižos (dribsniai) 2 1/2 st. 5 min.

Kaip virti ankštinius (pupeles, žirnius, lęšius)?

Ankštinius, išskyrus lęšius, būtina mirkyti. Tai galima daryti dviem būdais: arba užpilti juos 3 - 4 kartus didesniu kiekiu vandens ir palikti bent šešioms valandoms, arba užpilti vandeniu, pavirti 5 - 7 minutes ir palikti 1 1/2 valandos.

Virti reikia užpylus 3 - 4 kartus didesniu kiekiu vandens ant mažos ugnies. Kadangi laikas, per kurį išverda ankštiniai, priklauso nuo daugelio dalykų (rūšies, slėgio), patartina nuolat tikrinti, ar jie jau suminkštėjo.

Paprastai iš stiklinės sausų pupelių gausite apie 2 - 2 1/2 stiklinės išvirtų.

Kadangi ankštinius reikia ilgai virti, verta jų išsivirti daugiau nei ketinate suvartoti ir likusius užšaldyti (o vėliau arba atšildyti užpylus verdančiu vandeniu, arba dėti tiesiai į verdamus patiekalus).

Ankštiniai
Virimo laikas
Baltosios pupelės 1 - 1 1/2 val.
Raudonosios, margosios pupelės 1 1/2 - 2 val.
Rudieji lęšiai 30 - 40 min.
Avinžirniai 1 - 1 1/2 val.
Raudonieji lęšiai 15 - 25 min.