Humusas (avinžirnių užtepas)

1 st. virtų avinžirnių
1/4 st. alyvuogių aliejaus
1/4 st. vandens
2 v.š. tahini (trintų sezamų)
1 skiltelė česnako
2 v.š. citrinos sulčių
žiupsnelis druskos, pipirų

  • Česnaką smulkiai supjaustome.
  • Viską sudedame į maišytuvą (blenderį) ir išmaišome iki vientisos masės.

Tinka valgyti iš karto, bet skonis pagerėja palikus bent valandai šaldytuve. Humusas puikiai tinka tepti ant duonos arba į jį dažyti pjaustytas daržoves (morkas, ridikus, salierus ir pan.)

Eksperimentams: galima ir nenaudoti sezamų, o vietoje avinžirnių išbandyti kitus ankštinius (pvz., pupeles). Vietoje česnako galima naudoti kitus mėgiamus prieskonius (kmynus, krapus, petražoles ir t.t.), įdėti šiek tiek šviežios paprikos, pomidoro ir pan.