Alkoholinių gėrimų gamyba

Tam tikri alkoholiniai gėrimai, tokie kaip vynas ir alus, paruošimo procese paprastai būna išvalomi tam, kad būtų pašalintos priemaišos ir pagerinta jų prekinė išvaizda. Nors valymo procese užtektų naudoti tokias medžiagas kaip bentonitas (vulkaninės kilmės molis) arba aktyvuota anglis, tačiau dažnai visgi yra naudojami gyvulinės kilmės ingredientai, ypač brangesnių Europos vynų gamyboje. Dažniausiai tai būna kiaušinio baltymas, nenugriebtas pienas, kazeinas, želatina arba „žuvų klijai“ (pagaminti iš eršketo pūslės). Pastarieji daugiausiai yra naudojami Vokietijos vyninėse, nors taip pat juos naudoja ir kitos Europos bei kelios Amerikos vyninės. Viduržemio jūros regione vyno valymo procese naudojamas stambių žinduolių kraujas; tačiau šis būdas yra uždraustas Prancūzijoje ir JAV.

Vyno ir alaus valymo priemonės nėra sudedamoji galutinio produkto dalis; ar galima tokiu atveju laikyti veganiškais patį vyną ir alų? Tai yra vienas iš diskutuotinų klausimų, panašus į atvejį su cukranendrių cukrumi, mat jis yra filtruojamas aktivizuotame karbone, kuris kartais gali būti gyvulinės kilmės.

Apskritai yra keletas svarstytinų problemų, susijusių su vyno ir alaus paruošimu ir vartojimu. Visų pirma, turėkime omenyje žmones, kurie dirba vynuogynuose ir t.t. - ar jų darbo sąlygos tinkamos, ar jie apsaugoti nuo pesticidų ir kitų toksinų poveikio? Ar gėrimai yra gaminami natūraliai, taikant patvirtintus, ekologiškus būdus? Ar šie gėrimai yra būtini Jūsų sveikatai ir pilnavertiškam gyvenimui? Ar yra šių produktų pakaitalų?

Kai kurie veganai apskritai nevartoja jokių alkoholinių gėrimų, motyvuodami tai tuo, kad prie alkoholio priprantama, jis drumsčia protą, slopina pojūčius, trukdo priimti sąmoningus ir teisingus sprendimus. Kiti susilaiko nuo alkoholio dėl religinių įsitikinimų ar tausodami sveikatą, vengdami kaloringų produktų. Kita vertus, kai kurie veganai mėgaujasi alkoholiu ir teigia, kad ribotas jo kiekis nekenksmingas.

Alkoholio vartojimas yra kiekvieno žmogaus asmeninis reikalas. Vis dėlto yra daugybė veganiškų alternatyvų – nealkoholinis vynas, šampanas, alus ir gausybė kitų gėrimų. Nekalbant apie vaisių ir daržovių sultis, mineralinį vandenį ir t.t.

Vyno ir alaus veganiškumo klausimas yra svarbus. Tuo pačiu reikia apskritai nepamiršti buvimu veganu prasmės. Trijų kiaušinių baltymų vidutiniškai užtenka išvalyti 250 l vyno, 100g želatinos – 15000 l vyno. Savaime suprantama, kad alkoholio gamybai nėra tikslingai auginami ir žudomi, išnaudojami gyvūnai. Mėsos pramonė taip sutvarkyta, kad net gyvūnų atliekos būtų panaudotos, joms taip pat yra kuriama rinka (pvz. želatinai). Pagrindinis veganų tikslas yra sumažinti, ir galų gale visiškai pašalinti pirminių gyvūninės kilmės produktų, tokių kaip mėsa, pienas ir kiaušiniai vartojimą. Kai šių produktų paklausa sumažės, antriniai gyvūninės kilmės produktai (įvairios „atliekos“) pabrangs – tokiu atveju gamintojai savaime bus priversti ieškoti pakaitalų.

Šiuo metu gyventi visiškai veganiškai yra praktiškai neįmanoma – pramoninis pasaulis kimšte prikimštas prekių, kurias gaminant naudojamos pirminės arba antrinės gyvūninės kilmės medžiagos. Neodiniai batai ir vegan receptų knygos gali būti suklijuotos neveganiškais klijais. Automobilių ir dviračių padangų sudėtyje yra stearino rūgšties. Vardinti galima be galo. Gyvūninės kilmės produktų naudojimą galima sustabdyti vieninteliu būdu – kuo daugiau žmonių turi rinktis veganišką gyvenimo būdą. Tačiau jei mes linksime į kraštutinumus, didžioji žmonijos dalis bus įsitikinusi, kad buvimas veganu yra fanatiškas, beprasmis ir nerealus.

Taigi svarbiausia yra siekti, kad žmonės suprastų ir priimtų šį gyvenimo būdą tam, kad žemėje būtų sustabdyta gyvūnų žudymo ir išnaudojimo pramonė. O tai, iki kokio lygio kiekvienas veganas gilinsis į dalykus, kurie liečia antrinės gyvūninės kilmės produktus, yra kiekvieno asmeninis reikalas.